Flemmingsbergs El

Välja elbolag

Det är viktigare än man kan tro att välja rätt bolag när man är på jakt efter ett nytt elavtal. Idag finns ett flertal bolag att välja mellan och de har alla olika typer av avtal att erbjuda. Genom att gå in på Elpriser.se kan man få fram en lista på ett antal av de ca 100 elbolag som finns i Sverige idag och som kan leverera el till svenska hushåll. Listan handlar om att få ett överskådligt antal; 7-10 bolag, som kan vara lämpliga leverantörer av el på det ställe där man bor. En del av bolagen verkar över hela landet medan andra är mer lokalt förankrade.

I listan är bolagen sorterade efter vilka som kan erbjuda det lägsta priset och vilka som fått bäst omdöme. Av listan framgår också vilka elavtal som är de mest populära; vilka som är billigast och vilka som är dyrast.

Det kan givetvis finnas andra bevekelsegrunder för att välja ett visst elbolag framför ett annat än just bara pris och service. En sådan mycket populär anledning är att företaget levererar el som har framställts på ekologiskt hållbart sätt; s.k. grön el. Det är vattenkraftverk byggda före 1996, vindkraftverk, solceller eller biobränsleanläggningar. Vilka dessa är framgår av SERO-el; Sveriges Energiföreningars Riksorganisation som har ett system för märkning av el som framställts på detta sätt.

Vid valet av elleverantör är det givetvis viktigt att hålla reda på vilka typer av avtal de erbjuder och vilka möjligheter man har att ändra i sina avtal. I sammanhanget är det viktigt att hålla reda på vilka rättigheter man har som konsument om man vill ångra sitt val. Marknadsföringen har i många stycken varit ganska aggressiv och ofta blir det så att man börjar kolla på allvar först efter det att man tecknat sitt avtal. Enligt konsumentköplagen kan man ångra sitt val inom 14 dagar från påskriften. Det kan bli aktuellt för många och kan och bör utnyttjas om man inte hunnit tänka efter ordentligt före.